Според все още непубликувано проучване войната в Украйна е струвала на световната

...
Според все още непубликувано проучване войната в Украйна е струвала на световната
Коментари Харесай

Колко струва войната в Украйна на световната икономика

Според към момента непубликувано проучване войната в Украйна е коствала на международната стопанска система „ над 1600 милиарда $ " през предходната година. Това е резултатът от изследването на Института за немска стопанска система в Кьолн (IW), с който разполага основаният в Дюселдорф вестник Rheinische Post, написа investor.bg. 

„ Според оценката на IW международното икономическо произвеждане през 2022 година евентуално е било с над 1600 милиарда $ по-ниско, в сравнение с би било без съветската инвазия в Украйна ", написа създателят на проучването Михаел Грьоминг. „ През 2023 година световните индустриални загуби може да възлязат на още 1000 милиарда $ ", се споделя в изследването.
-->
Референтната стойност за пресмятане на модела IW е брутният вътрешен артикул (БВП). За основа на изчисленията и оценките са послужили есенните прогнози на Международния валутен фонд. За тази цел действителното развиване на Брутният вътрешен продукт през 2022 година и прогнозата за 2023 година са съпоставени с в началото предстоящото развиване без войната в Украйна в края на 2021 година

Високи цени на силата и понижена покупателна дарба

В изследването се споделя, че войната е довела до спиране на доставките и производството в международен мащаб. Освен това цените на силата внезапно са се повишили. Инфлацията на всички места набъбна внезапно и сви покупателната дарба на потребителите. 

„ С оглед на несигурните стопански вероятности, възходящите разноски за финансиране (в резултат на повишението на лихвените проценти в международен мащаб) и повишението на цените на финансовите артикули фирмите по света задържат вложенията си “. 

Според изследването безспорните загуби през 2023 година евентуално ще бъдат малко по-ниски, в сравнение с през 2022 година, защото се допуска облекчение на световните пазари на първични материали и сила. Въпреки това през 2023 година нововъзникващите и разрастващите се страни ще изгубят повече, в сравнение с през 2022 година, като на тях се падат към 40% от световния спад на производството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР